De metafotograaf

Fotografie is er in vele soorten en maten. Van natuur- en portretfotografen tot straatfotografie en reportage. In deze rubriek nemen we je mee naar de meer onbekende vormen van fotografie aan de hand van een sprekend voorbeeld. Deze keer: de metafotograaf.
 
Wat is een metafotograaf?
Meta komt uit het Grieks en betekend zo’n beetje ‘overstijgend’. Een metafotograaf werkt met foto’s maar maakt ze niet persé zelf. Het is een verzamelaar die, door foto’s samen te plaatsen, een nieuw verhaal vertelt. Het werk zit dan voornamelijk in de verzameling én de presentatie. Metafotografen hangen dan ook zelden hun werk mooi ingelijst in een strak museum. Vaak gebruiken zij unieke printtechnieken en kom je het werk op onverwachte locaties tegen.
 
Museum of the moon
Het project Museum of the Moon is bedacht door kunstenaar Luke Jerram. Voor dit project verzamelde hij tientallen beelden van NASA en plakte ze zó aan elkaar dat er een realistisch schaalmodel van de maan gemaakt kon worden. Het geheel heeft een doorsnede van 7 meter en reist de hele wereld rond. Tot en met 6 januari 2022 is het te zien in de Grote Kerk van Breda (zo lang corona dat toelaat).
 
Maar daar blijft het niet bij. Zo was het gevaarte te zien op verschillende festivals en pleinen maar ook in zwembaden en publieke gebouwen. De bol is voorzien van licht en geluid om de ervaring compleet te maken. Bezoekers krijgen zo de kans om elke krater van het hemellichaam tot in detail te bestuderen. Iets wat zonder fotografie natuurlijk niet mogelijk is.
 
Meta Achter de Schermen
Aanmelden voor Goeikes – Achter de Schermen kan dus ook als metafotograaf. Bij Helmonders in beeldgebeurde dat al door Kunstenaar Marlon Tielemans. Hij liet 4 jonge kinderen hun thuissituatie vastleggen met een wegwerpcamera. Het resultaat: indrukwekkende series over jonge gezinnen van wel héél dichtbij gefotografeerd. Achter de schermen van een normaal gesloten voordeur dus.

Origineel weergeven