Bereken je Uurtarief

Als fotograaf zijn er verschillende manieren om geld te verdienen. Je kan onder andere werken in opdracht, prints verkopen, workshops geven of verdienen aan publicaties in kranten en tijdschriften. Maar als je wilt leven van je werk als fotograaf, hoeveel moet je dan per uur verdienen?
 
Kosten
Om een goed uurtarief te berekenen, is het handig om jouw kosten per maand eens op papier te zetten. Daarbij kun je bijvoorbeeld rekening houden met onderstaande posten:

Wat wil je verdienen?
Als je alle kosten op een rijtje hebt gezet, is het belangrijk om na te denken over wat je wil verdienen als fotograaf. Met andere woorden: wat is het bedrag dat je iedere maand minimaal op je rekening gestort wil hebben. Onderaan kun je een Excel-bestand downloaden waar je gemakkelijk je eigen cijfers in kunt voeren. Daarnaast vind je hieronder een voorbeeldberekening:
 
 

 
Valkuilen

Zelf berekenen
 
Wil jij zelf jouw uurtarief berekenen zoals in bovenstaand voorbeeld? Download hieronder dan gratis* het Excel bestand dat je met je eigen cijfers in kunt vullen. Wanneer je alle gele vakken invult, rolt daar automatisch jouw uurtarief uit.

Download hier

* De rekentool wordt gratis aangeboden door Goeikes, een stichting zonder winstoogmerk. Het betreft expliciet geen financieel advies. Aan de rekentool kunnen geen rechten worden ontleend. Mocht je de tool handig vinden, dan kun je er zelf voor kiezen een kleine donatie achter te laten, zodat Goeikes ook in de toekomst handige tools, informatieve blogs en interessante fotofestivals kan organiseren. Doneren doe je hier.

Origineel weergeven