« Bereken je Uurtarief»

Gepubliceerd op 25-04-2024

Als fotograaf zijn er verschillende manieren om geld te verdienen. Je kan onder andere werken in opdracht, prints verkopen, workshops geven of verdienen aan publicaties in kranten en tijdschriften. Maar als je wilt leven van je werk als fotograaf, hoeveel moet je dan per uur verdienen?
 
Kosten
Om een goed uurtarief te berekenen, is het handig om jouw kosten per maand eens op papier te zetten. Daarbij kun je bijvoorbeeld rekening houden met onderstaande posten:

  • Apparatuur: Zonder camera geen foto. Maar om te leven van de fotografie is er nog veel meer apparatuur die je nodig hebt. Denk aan een laptop of computer, telefoon en studiomateriaal (afhankelijk van je vorm van fotografie). Die apparatuur gaat allemaal een bepaalde tijd mee. Het vervangen moet je dus meenemen in je uurtarief. Dat noemen we 'afschrijven'.
  • Abonnementen en diensten: Als fotograaf ontkom je er niet aan om bepaalde abonnementen en diensten af te sluiten waar je maandelijks of per jaar voor betaald. Denk aan een bewerkingsprogramma en online cloudopslag maar ook aan een telefoonabonnement, internet en misschien zelfs huur voor een studio. Daarnaast betaal je verzekeringen en eventueel een boekhouder. Al deze kosten tikken flink aan op je maandlasten en moeten dus meegewogen worden in je tarief.
  • Niet-declarabele uren: Als je voor een baas werkt, heb je een contract met een bepaald aantal uren (bijvoorbeeld 40 uur in de week). Toch kun je er niet vanuit gaan dat je als zelfstandig fotograaf voor 40 uur betaald krijgt. Naast de uren die je werkt waar een uurtarief aan hangt, heb je namelijk ook flink wat uren waar niemand je voor betaalt. Denk aan de uren die je nodig hebt voor klanten werven (offertes maken, netwerken en social media), test shoots voor je portfolio, administratie en niet te vergeten de vakantiedagen. Een jaar bestaat uit 260 werkdagen, maar daar gaan gemiddeld nog minimaal 25 vakantiedagen vanaf. Zou je voor een baas werken, dan worden deze gewoon doorbetaald. Een zelfstandig fotograaf spaart zelf voor zijn inkomen tijdens afwezigheid.
  • Verschillende belastingen, pensioen en arbeidsongeschiktheid: Nog meer kosten die normaliter door de baas worden betaald. Als zelfstandig fotograaf draag je ieder kwartaal de BTW die je geïncasseerd hebt, weer af. Dit bedrag zit 'verstopt' in je uurtarief als je voor particulieren fotografeert: vraag je voor een klus 100 euro, dan gaat daarvan 17,35 naar de overheid. Bij bedrijven mag je de BTW gewoon boven op je factuur zetten: 21 euro bovenop diezelfde 100. Daarnaast doe je één keer per jaar aangifte inkomstenbelasting en spaar je zelf voor je pensioen en arbeidsongeschiktheid. Dat kan op verschillende manieren (denk aan een broodfonds, verzekering of beleggen), maar het is wel belangrijk hier over na te denken.
     

Wat wil je verdienen?
Als je alle kosten op een rijtje hebt gezet, is het belangrijk om na te denken over wat je wil verdienen als fotograaf. Met andere woorden: wat is het bedrag dat je iedere maand minimaal op je rekening gestort wil hebben. Onderaan kun je een Excel-bestand downloaden waar je gemakkelijk je eigen cijfers in kunt voeren. Daarnaast vind je hieronder een voorbeeldberekening:
 
 Voorbeeld Uurtarief.png

 
Valkuilen

  • In bovenstaand overzicht zijn we uitgegaan van een fotograaf die 4 dagen per week werkt en ervan uitgaat dat ongeveer de helft van de uren gefactureerd kunnen worden. Dat is, zeker voor een beginnend fotograaf, een realistisch scenario. Los van de uren die je nodig hebt om je bedrijf te onderhouden (zoals administratie, netwerken en portfolio opbouwen) heb je natuurlijk ook te maken met reistijd en verloren uren omdat je shoots nu eenmaal niet strak achter elkaar kunt plannen. Daarnaast heb je gewoon niet altijd genoeg werk.
  • Het uurtarief in bovenstaand overzicht is exclusief BTW. Naar bedrijven toe communiceer je gewoon deze prijs en tel je op je factuur de BTW er bovenop. Bedrijven kunnen namelijk de BTW terugvragen. Voor particulieren reken je een prijs waar de BTW inzit. Dat wil zeggen dat je nog 21% op dit uurtarief moet zetten om jezelf uiteindelijk niet in de vingers te snijden.
  • Hou er rekening mee dat de uren die je bij een klant bent, niet de enige uren zijn die je aan die klant spendeert. Maak je bijvoorbeeld een mooi portret bij jou in de studio dan reken je niet alleen het uur dat je aan het fotograferen bent, maar ook een extra uur voor voorbereiding, nabewerking en contact met de klant. Een portretshoot van een uur kost in bovenstaande berekening dan ook niet € 60,- maar € 120,-.
     

Zelf berekenen
 
Wil jij zelf jouw uurtarief berekenen zoals in bovenstaand voorbeeld? Download hieronder dan gratis* het Excel bestand dat je met je eigen cijfers in kunt vullen. Wanneer je alle gele vakken invult, rolt daar automatisch jouw uurtarief uit.

Download hier

* De rekentool wordt gratis aangeboden door Goeikes, een stichting zonder winstoogmerk. Het betreft expliciet geen financieel advies. Aan de rekentool kunnen geen rechten worden ontleend. Mocht je de tool handig vinden, dan kun je er zelf voor kiezen een kleine donatie achter te laten, zodat Goeikes ook in de toekomst handige tools, informatieve blogs en interessante fotofestivals kan organiseren. Doneren doe je hier.

Uurtarief-LR-1714054459.jpg