« Fotografen Belicht: Tahné Kleijn

Gepubliceerd op 09-06-2024

In Fotografen Belicht maak je iedere twee maanden kennis met een ondernemende fotograaf. In een openhartig interview vertelt hij/zij over zijn/haar carrière als fotograaf. Ter inspiratie wat je als (beginnend)fotograaf wel, maar vooral ook juist niet moet doen!

Naam: Tahné Kleijn
Actief sinds: 2015
Gemiddeld maandinkomen: € 2.500,- / € 3.000,-
Belangrijkste inkomstenbron: workshops en printverkoop
 

Hoe het begon
In 2015 studeerde ik af als autonoom kunstenaar aan de fotografieopleiding van AKV| St. Joost. De opleiding was gericht op de kwaliteit van ons werk; over ondernemen wist ik nog helemaal niets. Ik heb toen zelf een cursus gevolgd bij het Business Atelier en heb de rest met vallen en opstaan geleerd. Als ZZP’er wilde ik de eerste maanden al genoeg geld verdienen om mezelf te kunnen onderhouden. Daarom nam ik alle opdrachten aan die ook maar een beetje gerelateerd waren aan de fotografie. Al snel kwam ik erachter dat dat geen toekomstbestendige strategie was.
 
Wat was het grootste dieptepunt
Na ongeveer een jaar ondernemen werd ik gevraagd een newborn shoot te doen. Op de academie werkte ik 5 jaar aan een persoonlijke stijl waarmee ik mij kon onderscheiden van andere fotografen, maar tijdens deze shoot wisten de ouders heel goed hoe hun baby op de foto moest. Zij namen zelf een schapenvachtje mee en toen de foto’s klaar waren vroegen zij mij of ik de foto wilde bewerken in sepia. Dat was voor mij het punt waarop ik besloot dat het anders moest. Hoewel de foto’s goed gelukt waren, was ik zelf totaal niet blij met het eindresultaat. Ik wilde foto’s maken in mijn eigen stijl met mijn eigen specialiteit. Als dat niet kon, dan maar liever niet.
 
Hoe ben je daar toen uitgekomen
Direct na de new born shoot besloot ik nooit meer foto’s te maken waar ik zelf niet achter stond. Ik ging solliciteren en vond een baan bij een communicatiebureau. Daar begon ik met 32 uur in de week zodat ik nog 1 à 2 dagen aan mijn vrije werk als fotograaf kon spenderen. Bij het communicatiebureau maakte ik ook foto’s, maar niet onder mijn eigen naam. Zo kon ik ontdekken welke klussen wel of niet bij mij pasten met de zekerheid van een vast bedrag per maand. Ondertussen groeide mijn naam als kunstenaar gewoon door.
Na een tijdje had ik niet meer genoeg aan 2 dagen werken voor mezelf. Met het communicatiebureau regelde ik een flexibel contract zodat ik beide ‘banen’ beter kon combineren. In totaal heb ik deze combinatie ongeveer 3 jaar volgehouden. Daarna ben ik volledig voor mezelf gegaan.
 
Hoe is jouw inkomen opgebouwd?
Mijn inkomen wordt maandelijks opgebouwd uit verschillende aspecten. Het meest consequent zijn de workshops en lezingen die ik geef, o.a. voor Stichting Goeikes. Daarnaast doe ik 1 à 2 keer per maand een klus voor een commerciële partij, mits ik foto’s mag maken in mijn eigen stijl. Daarbovenop komt mijn werk als autonoom fotograaf. Hiermee bedoel ik mijn vrije werk, foto’s die ik exposeer en zo nu en dan verkoop. Voor dit werk vraag ik ook regelmatig subsidies aan, al zijn die vooral bedoeld de onkosten te dekken. De prints die ik verkoop zijn een fijne boost voor mijn inkomen, maar wel het minst consequent. De ene maand verkoop je 3 foto’s achter elkaar, daarna weer 3 maanden niets.
 
Ben je tevreden met jouw inkomen?
Iedere maand maak ik vanuit mijn zakelijke rekening € 2.500,- over naar mijn privé. Daarnaast geef ik mezelf zo nu en dan wat extra geld, bijvoorbeeld als ik een aantal prints heb verkocht. Met een HBO-opleiding en 9 jaar werkervaring zou ik voor een baas momenteel waarschijnlijk een stuk meer verdienen. Toch zou ik voor geen goud over willen stappen. Binnen mijn werk is er geen enkel aspect dat ik niet zou doen als ik er minder voor betaald zou krijgen. Als fotograaf kom ik op de interessantste plekken, ontmoet ik de leukste mensen en mag ik iedere dag bezig zijn met mijn hobby. Dat mensen mij daarvoor willen betalen reken ik iedere keer weer als een cadeau.
 
 

Wil jij jouw positie als fotograaf versterken? Kijk dan wat Goeikes voor jou kan doen! Zo kijken we graag mee met een subsidieaanvraag, projectplan of portfolio. Ook geven we lezingen over ondernemerschap en organiseren we portfolioreviews. Meer informatie over de standaardpakketten én het maatwerk vind je hier.

Tahne-Kleijn-1717924890.jpg
Unknown-3-1717924890.jpeg
Unknown-2-1717924890.jpeg
Unknown-4-1717924890.jpeg