« Fotografen Belicht: Bram Verhees»

Gepubliceerd op 08-08-2024

In Fotografen Belicht maak je iedere twee maanden kennis met een ondernemende fotograaf. In een openhartig interview vertelt hij/zij over zijn/haar carrière als fotograaf. Ter inspiratie wat je als (beginnend) fotograaf wel, maar vooral ook juist niet moet doen!

Naam: Bram Verhees
Actief sinds: 2019
Gemiddeld maandinkomen: ong. € 3.000,-
Belangrijkste inkomstenbron: fotografieonderwijs

Hoe het begon
Na mijn behalen van mijn doctoraat startte ik aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) als onderzoeker en docent. Ik had een vast inkomen en werkte met plezier. Maar in 2013 werd mijn vrouw ongeneeslijk ziek en bleek de zorg voor haar moeilijk te combineren met mijn werk. Toen dat spaak liep, was de keuze snel gemaakt: ik werd fulltime mantelzorger. Ondertussen herontdekte ik mijn oude passie voor fotografie: dankzij de camera kon ik zelfs in die ontzettend moeilijke periode toch de schoonheid van de wereld zien. Nadat mijn vrouw eind 2017 overleed, heb ik me laten opleiden tot instructeur in contemplatieve fotografie (ook wel: Miksang). Sinds 2019 zet ik dat therapeutisch in als mindful fotografie-instructeur bij een burn-out recoverykliniek.
 
Wat was het grootste dieptepunt?
Een dieptepunt in mijn fotografische loopbaan was wel dat ik pas net begonnen was toen ineens de hele wereld op slot ging: corona. Ik mocht geen les meer geven terwijl mijn reserves van mijn tijd bij TU/e opdroogden. Hoe langer corona duurde, des te meer ik twijfelde of ik hier wel mee door kon gaan.
 
Hoe ben je daar toen uitgekomen?
Ik heb me aangemeld voor het fotofestival Goeikes: Het Jaar van Lucas Gassel. Door de bijeenkomsten en het maakproces kwam ik tot de conclusie dat fotografie écht mijn pad was. Daarnaast viel de expositie midden in een lockdown, waardoor ik in ieder geval met mijn passie bezig kon zijn. Sindsdien ben ik ook commerciële opdrachten gaan doen. Enerzijds om geld te verdienen, maar anderzijds ook om meer ervaring op te doen. Zo fotografeerde ik bedrijfsevenementen, maakte ik beeldmateriaal voor websites, en schoot ik zakelijke portretten. Sinds medio 2022, rond het eind van de coronaperiode, ben ik ook als freelance docent verbonden aan De Fotovakschool, die nu officieel de Nederlandse Academie voor Beeldvorming (NAVB) heet. Sindsdien zit er meer regelmaat in mijn inkomen.
 
Hoe is jouw inkomen opgebouwd?
Momenteel werk ik ongeveer anderhalve dag per week voor de NAVB. Daarnaast werk ik ongeveer één dag voor Goeikes, maar daar zit ook een stuk vrijwilligerswerk in. Daarnaast ben ik gemiddeld een halve dag per week aan het werk als mindful fotografieinstructeur, en doe ik gemiddeld een halve dag commerciele shoots. De administratie en zakelijke kant van het ondernemerschap kosten me ongeveer een halve dag. De rest van de tijd besteed ik aan opleidingen en m’n autonome werk, maar die dingen kósten alleen maar geld natuurlijk.
 
Ben je tevreden met jouw inkomen?
Mijn inkomen is nu weliswaar lager dan op de TU/e, maar ik doe nu dingen die mij op een heel andere manier voldoening geven. Daarnaast ben ik door alles wat er gebeurd is in mijn leven geld op een andere manier gaan waarderen. We weten niet wanneer het afgelopen is, dus kan je maar beter iets doen waar je blij van wordt. Uiteindelijk hoop ik al mijn keuzes daarop te kunnen baseren: enkel klussen aannemen die me voldoening geven; die voelen als ‘spelen’.

Wil jij jouw positie als fotograaf versterken? Kijk dan wat Goeikes voor jou kan doen! Zo kijken we graag mee met een subsidieaanvraag, projectplan of portfolio. Ook geven we lezingen over ondernemerschap en organiseren we portfolioreviews. Meer informatie over de standaardpakketten én het maatwerk vind je hier. Wil je graag zelf eens vertellen over hoe jouw (fotografie)carrière verlopen is? Neem dan even contact met ons op!

Bram-Verhees-1723115128.jpg
Bram-Verhees-4-1723115129.jpg
Bram-Verhees-2-1723115129.jpg
Bram-Verhees-3-1723115130.jpg